Mivel fordulhatsz mentálhigiénés szakemberhez?

Cikkek, hírek / Mivel fordulhatsz mentálhigiénés szakemberhez?

Ebben a cikkben

A mentális egészség érzelmi, pszichológiai és szociális jólétünket jelenti és alapvetőn befolyásolja, hogyan gondolkodunk, érzünk és cselekszünk, milyen lelki erővel nézünk szembe az élet kihívásaival. Erős mentális háttérrel könnyebben kezeljük a mindennapi stresszhelyzeteket és nehézségeket. Ugyanakkor a nagyobb krízisek vagy tragédiák során az is erőt jelenthet, ha tudjuk, van kihez fordulni a bajban.

mentálhigiéné, mentális egészség, lelkigondozás, lelkigyakorlat

Mi a mentálhigiénés szakember feladata?

A mai kor felfokozott életvitelében a mentális kihívások sokkal gyakoribbak, mint hinnénk.

Az életünk bármely szakaszában kerülhetünk olyan élethelyzetbe, kapcsolati válságba, feldolgozhatatlan konfliktusba, amin saját erőforrásból már nem tudunk túllendülni. Sérül az önmagunkhoz való viszonyunk, telítődünk és úgy érezzük, nem bírjuk már el a terheinket.

A mentális nehézségek még enyhébb esetben is nagy kihatással lehetnek az életminőségre és ez különösen fontossá teszi a minőségi támogatás igénybevételének lehetőségeit. Ebben a folyamatban az első segítő kéz lehet egy mentálhigiénés szakember.

A mentálhigiénés tanácsadó felméri a lelki, érzelmi, gondolkodásbéli elakadásokat, zavarokat, amelyek egy-egy nagyobb krízis kapcsán merülnek fel és a páciens saját erőforrásaira támaszkodva segíti őt vissza az egészséges lelki állapotba. A tanácsadók a páciensekkel együtt dolgoznak és közösen alakítanak ki olyan megküzdési stratégiákat, amelyek átsegítik őt ezen a kritikus időszakon.

A cél az, hogy az érintett a saját lelki erőforrásait mozgósítsa és ő találjon – segítséggel ugyan, de – kiutat élete zűrzavarából.

Segít a hozzá fordulóknak biztonságos légkörben, értő figyelemmel, empátiával és szakmai iránymutatásaival egy-egy nagyobb lelki elakadás során túljutni a krízisen, ott, ahol már szükséges a külső objekív szem az adott helyzet könnyebb átlátásához.

A mentálhigiénés tanácsadó egy bizonyos pontig tudja vezetni a páciensét. Fontos tudni, hogy a mentálhigiénés szakember nem állít fel diagnózist, nem orvos. Ha komolyabb, egészségügyi vagy mentális problémát, például pszichés tüneteket észlel, pszichológushoz vagy pszichiáterhez irányítja tovább a pácienst.

mentálhigiéné, mentális egészség, lelkigondozás, lelkigyakorlat

Milyen problémákkal fordulhatsz mentálhigiénés szakemberhez?

Az élet ritkán nélkülözi a kihívásokat, melyek időnként annyira elhatalmasodhatnak rajtunk, hogy lehetetlennek tűnik továbblépni. Legyen szó bármilyen nagyobb krízist kiváltó élethelyzetről, például egy szerettünk haláláról, a folyamatos szorongás nyomasztó érzéséről, életközepi válságról, ahol akár egész addigi életünket is megkérdőjelezhetjük és a “hogyan tovább?” tanácstalansága olyan falakat épít körénk, ami mögül már egyedül nehezen láthatjuk meg a kiutat.

A mentálhigiénés szakemberrel való együttműködésben mindig az “itt és mostra” koncentráltok.

És hogy konkrétan miben segíthet? Nézzünk pár példát!

mentálhigiéné, mentális egészség, lelkigondozás, lelkigyakorlat

Mit jelent a “segítő beszélgetés”?

A segítő beszélgetések folyamata mindig jövőorientált.

A segítő beszélgetés célja, hogy a problémákat már a kialakulási szakaszban kezelje és így megelőzze, hogy azok mélyebbre hatoljanak és komolyabb pszichés helyzetet idézzenek elő.

A segítő beszélgetéseknek nem dolga a múltat bolygatni, a célja az, hogy a jövőbe nézve adjon megküzdési eszközöket a páciens számára, hogy egy stabil lelkiállapotba kerüljön vissza.

Van, hogy egyedül már nem megy. A felnőtt életszakasz nagy kérdéseinél, elakadásainál, válságainál mindig melletted állnak a Bízd Rá Magad mentálhigiénés segítő szervezetei is.

Így például az Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ is, melynek célja a sokrétű és magas színvonalú mentálhigiénés ellátás biztosítása a hozzájuk forduló kliensek számára, bármely élethelyzet esetén. Mindazokat várják, akik a mindennapok feladatai, kihívásai között időt szeretnének szánni önmagukra, akik keresik az utat, hogy visszataláljanak lelkük, életük erőforrásaihoz. Emellett lelkigondozást is biztosítanak azoknak, akik számára fontos a spiritualitás és annak ápolása is.

Pál Feri atya római katolikus pap és mentálhigiénés szakember is egyben, aki 18 éven át tartott minden kedden előadásokat lelki egészség és spiritualitás témában, melynek értékes hanganyaga mindenki számára ingyenesen elérhető a testi-, lelki-, spirituális egészség megszerzése, fenntartása, fejlesztése kapcsán.

Az anya-gyermek kapcsolat, a szülés-születés kérdéskörei sokszor sorsfordító, de mindenképpen nagy horderejű változásokat hoznak egy nő életében. Számukra jó szívvel ajánljuk a budapesti Szakajtót, amelynek szakmai közössége olyan keresztény szakembereket fog össze, akik az anya-gyermek kapcsolatban megjelenő, az életszakaszokhoz kapcsolódó normatív krízisek mentén nyújtanak mentális és pszichológiai támogatást műhely programjaikon, segítő beszélgeteiken keresztül.

Kimondottan párkapcsolati elakadások esetén fordulhatsz a szegedi Remény Háza Pár-Kapcsolat és Család Műhelyhez. Olyan krízisek esetén segítenek a pároknak, amikor például megrendül a bizalmuk egymás, önmaguk és a világ felé.

A veszprémi egyházmegyében működő Reményforrás (Embertárs Segítő) Egyesület mentálhiginés szakemberei pedig abban segítenek, hogy felfedezhesd önmagad, visszakapd az erőd, csökkenjenek szorongásaid, aggodalmaid akár fiatalként most vágsz neki az önálló életnek, akár babára vágysz, kisgyermeket, kamaszokat nevelsz, párkapcsolati vagy más személyes nehézségeket szeretnél leküzdeni.

mentálhigiéné, mentális egészség, lelkigondozás, lelkigyakorlat

Miben más a lelkigondozó?

Az istenhit, a vallásunk az életünk minden mozzanatát, megéléseinket, döntéseinket áthatja, így egy-egy krízis esetén is a lelkünk számára csak az integrált, spiritualitást is magában hordozó szemlélet nyújthat segítséget.

A gyász vagy egy komoly betegség kapcsán lehetnek olyan vívódásaink, amelynél a spiritualitás szálakat is újra ki kell simítanunk a lelkünkben az életvezetési kérdéseken, megküzdési stratégiákon túl.

Ilyen esetben érdemes lelkigondozóhoz fordulni. A lelkigondozó szakirányú továbbképzést végzett szakember. Nagyon gyakran lelkészek is választják ezt a hivatást, azonban a lelkész nem “automatikusan” lelkigondozó, bár tény, hogy a lelkek gondozásával foglalkozik. Itt is a szakképzettség lehet iránytmutató.

A szerzetesrendek által fenntartott intézményekben, illetve a lelkigyakorlatos házakban is jellemzően találunk lelkigondozói támogatást. Ilyen a budapesti Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat is, amely a Ferences Rend lelkiségéhez és tevékenységéhez kapcsolódva, az evangéliumi értékek alapján működve, képzett mentálhigiénés szakemberekkel, lelkigondozókkal és lelkivezetőkkel segíti a hozzá fordulókat lelki egészségük megőrzésében.

A budapesti belváros kavalkádjában is van egy Oázis – ahol meghallgatnak és lelkünkben lecsendesülhetünk. A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya Támogatott Intézménye 2014. óta biztosít várólista nélkül, térítésmentesen és anonim módon, világnézeti hovatartozástól függetlenül lelkigondozói beszélgetéseket, amelyekből bárki erőt, reményt meríthet a nehézségek idején.

A Pálos Lelki Központ a Magyar Pálos Rend pécsi temploma mellett működik. Papjai, segítő szakemberei és lelkiségi szolgálattevői gyakorlatias és evangéliumi választ szeretnének adni az élet kihívásaira, családnak, egyénnek egyaránt. A programjaik és a felkínált mentálhigiéniés beszélgetések felnőtt életünket segítő kérdésekben, elakadásokban és az imaéletünk fejlesztésében nyújtanak támogatást.

mentálhigiéné, mentális egészség, lelkigondozás, lelkigyakorlat

Azok számára, akiknek fontos a személyesen megélt istenkapcsolat, előzetes egyeztetés alapján a Segítő nővérek szerzetesrendje lehetőséget nyújt lelki programokon való részvételre, lelki kíséretre és/vagy személyes elcsendesedésre. A lelki kíséretet Budapesten és Csobánkán tudják felajánlani, elvonulásra, elcsendesedésre pedig gyönyörű környezetben a csobánkai házukban is lehetőség van. Ilyen elvonulásra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Bükkszentkereszten található a Bethlehemház is kiváló lehetőség. Tökéletes helyszín a felnőtt életkor sajátosságaiból adódó kihívásokra adható érett válaszok keresésére a csendben, az imában és személyes beszélgetésekben.

Milyen szerepe van az önismeretnek a lelki egyensúlyban?

A mentálhigiénés tanácsadás a lelki kríziseken túl az önmagad és működésed mélyebb megismerésében is hasznos támaszod lehet.

Egyfajta preventív jelleggel segít a magas fokú önismeret elsajátításával cselekedeteid, gondolataid és érzelmeid egymáshoz és belső normáidhoz való igazításában. Azzal a céllal, hogy könnyebben és objektíven tudd értelmezni tetteid, érzéseid és gondolataid és ezáltal a krízishelyzeteken is könnyebben túljuthass.

Az önismeret fejlesztése sosem egy egyhetes gyorstalpaló, egész életünkben vannak olyan szakaszok, amikor erre jobban figyelnünk kell és ilyenkor is érdemes mentálhigiénés szakemberhez fordulni, aki segít megtalálni az életünk kincsesládájához passzoló kulcsot. Elsők között nézz körül a Pálferis közösség oldalán, ahol rendszeresen indítanak önismereti és személyiségfejlesző programokat és csoportos foglalkozásokat is.

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: freepik.com
Szerző: Csabai Hajnalka

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#életvezetési tanácsadás #kríziskezelés #lelkigondozás #lelkigyakorlat #lelkivezetés #mentálhigiénés segítség

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Antropos Pár- és családterápia

stat_minus_3
Antropos Pár- és családterápia
A család- és párterápia olyan terápiás segítség, mely során a fókuszban a családi működés, annak erőforrásai és elakadásai állnak. A családra, párra mint rendszerre tekint, ahol mindenki hatással van a másikra, ezen együttműködések, egymásra hatások eredménye a mindenki számára kielégítő működés, vagy az elakadás, működészavar.

Segítő jelleg: terápia

Ajánljuk: családoknak, pároknak, házasoknak

Elérhető: Budapest és környéke, csütörtökönként

Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ

Érdekel

Kilátó- segítő beszélgetés, lelkigondozás

stat_minus_3
Kilátó- segítő beszélgetés, lelkigondozás
Ingyenes mentálhigiénés segítő egyéni beszélgetés, lelkigondozás. Fizetős csoportos foglalkozások. Várunk, ha úgy érzed, nehézségeid meghaladják az erőforrásaidat, és utadnak ezen a szakaszán jólesne, ha melléd szegődne egy kísérő. Várunk, ha olyan kérdéseid vannak, amelyeket már mindenkivel végigbeszéltél, mégis úgy érzed, egy helyben toporogsz, vagy éppen olyan kérdéseid vannak, amelyeket senkivel nem tudsz megbeszélni.

Segítő jelleg: lelkigondozás, lelkivezetés, mentálhigiénés segítség, segítő beszélgetés

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek

Elérhető: országosan, szeptembertől júniusig

Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat

Érdekel

Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat, Oázis - ahol meghallgatnak

stat_minus_3
Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat, Oázis - ahol meghallgatnak
Lelkigondozás, professzionális segítség mindazok számára, akik krízisben vannak, „sérülékeny felnőttek”, elakadtak a személyes életükben, magányosak vagy konfliktusaik vannak. Az Oázisba betérők térítésmentesen (4 alkalom, utána már térítésköteles), a feltétel nélküli elfogadás megtapasztalásával képessé válnak arra, hogy találkozzanak értékeikkel, erőforrásaikkal, és azzal élni is tudjanak.

Segítő jelleg: lelkigondozás, mentálhigiénés segítség, segítő beszélgetés

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, családoknak

Elérhető: országos ellátóhely budapesti központtal és Mobil-Oázissal, folyamatosan

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Érdekel

Remény Háza-párterápia

Remény Háza-párterápia
A párterápiában a pár kapcsolati nehézségeiben, konfliktusai elakadásai feloldásában nyújtunk támogatást.

Segítő jelleg: terápia

Ajánljuk: pároknak, házasoknak

Elérhető: Szeged központtal Dél-Alföldi Régió, egész évben rendszeres jelleggel

Remény Háza Pár-Kapcsolat és Család Műhely

Érdekel

Reményforrás Egyesület - lelkigondozás

stat_minus_3
Reményforrás Egyesület - lelkigondozás
16 év feletti fiatalok számára egyéni és kiscsoportos önismereti fejlesztéssel szolgálunk. A felnőtt életszakasz nagy kérdéseinél, elakadásainál, válságainál melletted állnak szakembereink, hogy felfedezhesd önmagad, visszakapd az erőd, csökkenjenek szorongásaid, aggodalmaid akár fiatalként most vágsz neki az önálló életnek, akár babára vágysz, kisgyermeket, kamaszokat nevelsz, párkapcsolati vagy más személyes nehézségeket szeretnél leküzdeni. Érzelmi és lelki támogatást nyújtunk időskorú társainknak az időskorban felmerülő nehézségeik megértéséhez, elfogadásához, a tevékeny belső erő visszaszerzésével vagy megerősítésével segítő beszélgetéseinken keresztül.

Segítő jelleg: lelkigondozás, mentálhigiénés segítség, pszichológus, segítő beszélgetés

Ajánljuk: felnőtteknek, időseknek, családoknak, pároknak

Elérhető: Veszprémi Főegyházmegye egész régiójában, egész évben rendszeres jelleggel

Reményforrás Egyesület

Érdekel

Pálos Lelki Központ - Hitéleti és életvezetési előadások

Pálos Lelki Központ - Hitéleti és életvezetési előadások
Előadásaink és programjaink felnőtt életünket segítő kérdésekben - a családi élet, a hivatás, a közösségben való szerep, az imaélet fejlődése témáiban - nyújtanak támogatást.

Segítő jelleg: előadás, hitéleti segítség

Ajánljuk: kamaszoknak, fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, jegyeseknek

Elérhető: Bárhonnan lehet a programokra jelentkezni, egész évben rendszeres jelleggel

Magyar Pálos Rend

Érdekel

SZAKAJTÓ-művészetterápiás és pszichológiai támogatás ovistól a kamaszkorig

SZAKAJTÓ-művészetterápiás és pszichológiai támogatás ovistól a kamaszkorig
Óvodástól a kamaszkorig nagyobb változások, elakadások esetén nyújtunk segítséget a művészetterápia és a pszichológia eszköztárával.

Segítő jelleg: csoportterápia

Ajánljuk: gyerekeknek

Elérhető: Budapest, egész évben rendszeres jelleggel

SZAKAJTÓ Munkacsoport

Érdekel

palferi.hu - Pál Feri előadásai egy helyen

palferi.hu - Pál Feri előadásai egy helyen
Az elmúlt 18 év több mint 600 előadását bármikor ingyen meghallgathatod. Támogatjuk a testi-, lelki-, szellemi, spirituális egészség megszerzését, fenntartását, fejlesztését.

Segítő jelleg: előadás, mentálhigiénés segítség

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek

Elérhető: online, folyamatosan

Pálferi Alapítványa a Teljes Életért

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató