Család-munka egyensúlyról azoknak, akiknek nincs ideje rá, hogy elolvassák

Cikkek, hírek / Család-munka egyensúlyról azoknak, akiknek nincs ideje rá, hogy elolvassák

Ebben a cikkben

Miért lett ’sztártéma’? A munka-család egyensúly témája már egy jó ideje a legfelkapottabb témák egyike. Nem csoda, hiszen az emberek többsége állandó rohanást, űzöttséget él meg. Rengeteg megközelítésből lehetne tárgyalni, pl. szociológia, közgazdaságtan, teológia, pszichológia, mégis a legtöbben azért olvasnak róla, mert iszonyú nehéz feladat, s abban reménykednek, hátha kapnak hozzá újabb muníciót.

Mivel mind a munka, mind a család az életünkben a legnagyobb strukturáló erővel bírnak, rettentően nehéz összeegyeztetni őket, számtalanszor ugyanabban az időben kéne mindkét helyen helytállni, különböző szerepeink könnyen konfliktusba kerülnek, s az egyént végképp elöntheti a lelkiismeret-furdalás, a „nem vagyok elég jó”, a „csapdába kerültem”, a tanácstalanság és a végtelen fáradtság érzése.

család-munka-egyensúly

Miért ne érezzük magunkat rosszul, amikor már a kérdésfeltevés is nyomasztó?

Nehéz már a címmel is mit kezdeni, már a problémakör megnevezése önmagában is nyomaszthat. (Sokszor úgy találkozunk vele: munka-magánélet egyensúly, hiszen a család nagyon fontos, de a magánélet ennél sokkal tágabb jelentéssel bír.) Azt sugallhatja a kérdésfeltevés, hogy csak egyszer kell megoldania, ha valaki elég ügyes, rájön az egyensúly nyitjára, akkor attól a perctől fogva nem lesz vele gondja.

Ha nem így van, akkor ügyetlen, egy vesztes. Mintha, akinek egyensúlyoznia kellene feladatai közt, már nem is élné jól az életét. Vagy aki ezt nehéz feladatnak érzi, az szánalmas. Ez pedig nem így van!

Mindenki, aki felelősen éli az életét, annak kihívást jelent az egyensúlyozás. Mint a cirkuszi zsonglőr, aki tányérokat tart a levegőben. Persze eltérő, hogy kinek hány tányérja van, kinek mekkora a gyakorlata benne, kinek mekkora a technikai felkészültsége, az eszköztára…

munka-magánélet egyensúly

Milyen módon jelenhet meg életünkben a tárgyalt probléma?

Ki ne ismerné az időprést, az érzést, hogy nyakunkra nőttek a feladatok, a szorongást, hogy a szerepeink összefeszülésében nem lehet mindenkinek előnyös döntést hozni? Olyan mindennapi döntésekre kell gondolni, hogy:

család-munka-egyensúly

Biztosan mindenki tudna ilyen csapdahelyzeteket sorolni saját életéből, vagy csak egyszerűen azt az érzést, hogy túl sokat dolgozik és a magánéletére nincs ideje. Már megint elmaradt a mozgás, már megint hazavitte a munkát…

De mit is jelent a munka-magánélet egyensúly?

E kettő egészséges egyensúlya azt jelenti, hogy a munka és magánélet között harmonikus kapcsolatot képes az egyén fenntartani. Ideális esetben a munka után lehetősége van arra, hogy olyan elfoglaltságokkal töltse idejét, ami emberként erőforrásai lesznek. Ha töltődni tud, jobban fog tudni dolgozni is.

Hogyan lehet ügyesebb és boldogabb zsonglőrnek lenni? Lehet-e megszeretni a zsonglőrködést? Mit tegyünk, ha túl sok a tányér, ha rendkívül megterhelőnek érezzük az összeset megtartani?

A legfontosabb, hogy fogadjuk el az élet részeként az egyensúlyozást, ez maga az élet játéka. S azt is, hogy szabad hibáznunk, mert ez a kihívás rettentően nehéz feladat.

Miket kell átgondolnunk, tudatosítanunk ahhoz, hogy enyhüljön rajtunk a nyomás? Mi segíthet?

munka-magánélet egyensúly

család-munka egyensúly

Mikor kell gyanakodnunk, hogy tényleg baj van a munka-magánélet egyensúlyunkkal?

Nagyon egyéni, hogy kinek mi az igénye és bármelyik irányba előfordulhat egészségtelen eltolódás, de a gyakoribb, amikor a munka uralkodik el a magánélet felett, amikor rendszeresen túlnyúlik a munkaidő, vagy a hétvégében is megjelenik a munka, vagy rendszeresen hazaviszi valaki a munkát a hétköznapokban, esetleg már lelkiismeret-furdalása is van, ha kikapcsolódik.

család-munka-magánélet egyensúly

A rengeteg munka miatt lassan leépülnek az emberi kapcsolatok, a baráti kör, a hobbik, a feltöltődés színterei eltűnnek. Lassan a kiégés következhet be. Azonban, ha elmarad a feltöltődés, akkor csökkenni fog a munkahatékonyság is. Ördögi kör ez. Megfelelő alvás, testmozgás, étkezés és kapcsolatok nélkül nem fog sikerülni az egyensúlyozás. Ezek hiánya a testi-lelki egyensúly felbomlásához vezet. Ha valaki mindig úgy érzi, hogy bármit is csinál, valami mást kellene csinálnia, akkor biztosan újra kell terveznie az időbeosztását.

Mi elengedhetetlen az egyensúly megtalálásához?

Mindezek azonban nem fognak sikerülni prioritások felállítása nélkül, ami nem megy megfelelő önismeret nélkül. Rá kell látnunk magunkra, hogy miért éri meg nekünk például egy egészségtelen munka-magánélet egyensúlyt kialakítanunk és fenntartanunk? A teljesítménykényszer? Családi örökség és minta? Vagy esetleg egy bennünk élő, figyelmet kívánó és nem eleget dícsért kisgyermek teszi ezt velünk, dolgoztat szinte halálra? Vagy sosem éreztük magunkat „elég jónak”? Talán a biztonság és a kockázatkerülés a fő mozgatórugóink? Keveset dicsértek gyermekkorunkban és még most is másoktól várjuk a megerősítést, hogy jók vagyunk, mert magunknak nem tudjuk elhinni?

munka-magánélet egyensúly

Ha ezekre nem látunk rá, akkor érdemes egy szakemberrel átbeszélnünk. Ha ugyanazokat az újrakezdési köröket futjuk, könnyen meglehet, hogy kell egy külső szem, aki segít nekünk észrevenni valamit, ami nekünk a holtterünkben van, amit ha meglátunk. Akkor többé nem lépünk bele ugyanabba a rossz működésmódba.

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: Freepik
Szerző: Asztalos Bernadett

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Antropos- Mentálhigiénés segítő beszélgetés és lelkigondozás

Antropos- Mentálhigiénés segítő beszélgetés és lelkigondozás
Mentálhigiénés segítő beszélgetésre és lelkigondozásra lehet hozzánk jelentkezni.

Segítő jelleg: lelkigondozás, mentálhigiénés segítség, segítő beszélgetés

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek

Elérhető: Budapest és környéke, egész évben rendszeres jelleggel

Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ

Érdekel

Cor-Way - Életmódváltás, egyéni fejlesztés

Cor-Way - Életmódváltás, egyéni fejlesztés
Életünk során akadnak olyan helyzetek, amikor fizikailag, lelkileg és mentálisan is támogatásra szorulunk, ehhez adnak segítséget a Cor-Way program egyéni foglalkozásai többek között az életmódváltáson, edzésen és a meditáción keresztül.

Segítő jelleg: mozgás és spiritualitás

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek

Elérhető: Budapest, I. kerület, Igény szerint, bejelentkezés után

Cor-Way Molnár Renáta

Érdekel

Kilátó- segítő beszélgetés, lelkigondozás

stat_minus_3
Kilátó- segítő beszélgetés, lelkigondozás
Ingyenes mentálhigiénés segítő egyéni beszélgetés, lelkigondozás. Fizetős csoportos foglalkozások. Várunk, ha úgy érzed, nehézségeid meghaladják az erőforrásaidat, és utadnak ezen a szakaszán jólesne, ha melléd szegődne egy kísérő. Várunk, ha olyan kérdéseid vannak, amelyeket már mindenkivel végigbeszéltél, mégis úgy érzed, egy helyben toporogsz, vagy éppen olyan kérdéseid vannak, amelyeket senkivel nem tudsz megbeszélni.

Segítő jelleg: lelkigondozás, lelkivezetés, mentálhigiénés segítség, segítő beszélgetés

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek

Elérhető: országosan, szeptembertől júniusig

Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat

Érdekel

Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat, Oázis - ahol meghallgatnak

stat_minus_3
Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat, Oázis - ahol meghallgatnak
Lelkigondozás, professzionális segítség mindazok számára, akik krízisben vannak, „sérülékeny felnőttek”, elakadtak a személyes életükben, magányosak vagy konfliktusaik vannak. Az Oázisba betérők térítésmentesen (4 alkalom, utána már térítésköteles), a feltétel nélküli elfogadás megtapasztalásával képessé válnak arra, hogy találkozzanak értékeikkel, erőforrásaikkal, és azzal élni is tudjanak.

Segítő jelleg: lelkigondozás, mentálhigiénés segítség, segítő beszélgetés

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, családoknak

Elérhető: országos ellátóhely budapesti központtal és Mobil-Oázissal, folyamatosan

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Érdekel

Férfitalálkozók a Pécsi Egyházmegyében

stat_minus_3
Férfitalálkozók a Pécsi Egyházmegyében
A találkozókon a férfiakat, a férfiak nagy sorskérdéseit állítják előtérbe. Az első évadban a férfi mivolt, a férfisors, a férfi és a munka, a férfi és a jellem témája volt a tematika vezérfonala. A négy nagy témában érintették a test és lélek, a fiúk nevelése, a családfői szerep, a szenvedély és erő, a magány és barátság, egészség és betegség, valamint a lelkiségi élet kérdéseit.

Segítő jelleg: előadás, közösségi támogatás, workshop

Ajánljuk: férfiaknak

Elérhető: Pécsi Egyházmegye (Baranya és Tolna megye), évente csak néhány előre meghirdetett alkalommal

Pécsi Egyházmegye

Érdekel

NagyCsaládos HarcMűvészet - önismereti és készségfejlesztő műhely

stat_minus_3
NagyCsaládos HarcMűvészet - önismereti és készségfejlesztő műhely
A NagyCsaládos HarcMűvészet kis- és nagycsaládos édesanyáknak, nagymamáknak kínál önismereti és készségfejlesztő workshopokat, illetve egyéni kísérést. Arra hívjuk az őket, hogy befelé figyelve fedezzék fel magukban azokat a képességeket és lehetőségeket, amelyek a mindennapok örömtelibb megélésében segítenek. Lehetőséget kínálunk, hogy a résztvevők szembenézhessenek önmagukkal, hogy megláthassák, miben és hogyan lenne érdemes továbbfejlődniük a teljesebb, harmonikusabb családi élet érdekében.

Segítő jelleg: életvezetési tanácsadás, mentálhigiénés segítség

Ajánljuk: anyukáknak

Elérhető: Budapest, Pest megye, szeptemberben és januárban induló képzések

NagyCsaládos HarcMűvészet

Érdekel

palferi.hu - Pál Feri előadásai egy helyen

palferi.hu - Pál Feri előadásai egy helyen
Az elmúlt 18 év több mint 600 előadását bármikor ingyen meghallgathatod. Támogatjuk a testi-, lelki-, szellemi, spirituális egészség megszerzését, fenntartását, fejlesztését.

Segítő jelleg: előadás, mentálhigiénés segítség

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek

Elérhető: online, egész évben rendszeres jelleggel

Pálferi Alapítványa a Teljes Életért

Érdekel

MotiVÁCió - egyéni segítő beszélgetés és önismereti csoportok

MotiVÁCió - egyéni segítő beszélgetés és önismereti csoportok
Mentálhigiénés segítségnyújtási lehetőségeket kínálunk felnőttek számára, az egyéni segítő beszélgetéstől az önismereti csoportokig.

Segítő jelleg: csoportterápia, segítő beszélgetés

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek

Elérhető: Váci Egyházmegye, de a konzultációk online is elérhetőek, előzetes bejelentkezés alapján

MotiVÁCió Képzési Központ Nonprofit Kft.

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató