// Define dataLayer and the gtag function. window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} // Set default consent to 'denied' as a placeholder // Determine actual values based on your own requirements gtag('consent', 'default', { 'ad_storage': 'denied', 'ad_user_data': 'denied', 'ad_personalization': 'denied', 'analytics_storage': 'denied' });

Te nyaralnál együtt az anyósoddal és az apósoddal?

Cikkek, hírek / Te nyaralnál együtt az anyósoddal és az apósoddal?

Ebben a cikkben

Sok kérdéshez hasonlóan erre sem egyszerű igen vagy nem a válasz. Ebben a cikkben szempontokat adunk ahhoz, hogy ki-ki megtalálja a neki és családjának leginkább megélhető megoldást.

Már a kérdésfelvetés is izgalmas. Tapasztalhatjuk, ha a téma barátaink, ismerőseink körében vagy közösségünkben felvetődik. Persze nincs „tuti” megoldás, ezek a beszélgetések inkább arra alkalmasak, hogy inspirálódjunk, ötleteket merítsünk a másoknál bevált gyakorlatokból, egyáltalán felmerüljenek azok a szempontok, amikre a közös nyaralás kapcsán gondolnunk kell. Néhány ilyen tapasztalatot osztott meg velünk Süttő Márta saját és az Anyós suli kliensei életéből. További élményeket pedig szívesen várunk, olvasunk.

Nyaralás a nagyszülőkkel

A Covid alatti hosszú bezártság, elszigeteltség, home office, elfogyott szabadságok, hiányzó személyes találkozások, a segítség hiánya és még sok egyéb szempont újra és újra felszínre hozza a kérdést - még azokban a családokban is, ahol erre korábban egyértelmű válaszok voltak.

Kata, fiatal anyuka:

„Szükségünk lenne pihenésre. Nem könnyű három kisgyerekkel megszervezni a hétköznapokat, év közben a különórákat, fejlesztő foglalkozásokat és a munkát összeegyeztetni. Nagyon hiányzik a segítség, mert a nagyszülők távol laknak. De ha jelen vannak, akkor sem könnyű, mert az anyósom mindent jobban tud! Mit tehetek? Mikor és hogyan fogunk így pihenni?”

Péter felelősségteljes munkát végez, miközben felesége, Klári otthon áll helyt a két pici gyerekkel:

"Klárinak nagyon fárasztó a sok éjszakázás. Gyerekeik gyakran betegek, így elég sokszor elszigeteltnek érzi magát. Klári és Péter szülei viszonylag közel laknak, de még mind a négy nagyszülő aktívan dolgozik. Elfáradnak a hétköznapokban, és messze még a nyugdíj. Így felmerül a kérdés, hogy ha közösen mennének nyaralni, akkor legalább ott tudnának segíteni a fiataloknak. Beszélgettek erről már sokat, de még nem találták meg a jó megoldást."

Juli, anyós és nagymama:

„Nagyon nehezen élem meg, hogy a gyerekeink messzire költöztek. Annyira hiányoznak a személyes találkozások, amikor önfeledten megölelhetjük egymást. Igaz, megtanultuk az online kapcsolattartást, de azért az nem az igazi. Ugyanakkor látjuk a fiatalokat, hogy nekik is milyen nehéz segítség nélkül. Felmerült, hogy ha együtt nyaralunk, akkor élvezhetjük az unokákat, és egyúttal kicsit tehermentesítjük a gyerekeinket is."

Bálint és felesége, Dóra minden évben meghívást kap Bálint családjától egy közös egzotikus nyaralásra. Nagy dilemma ez számukra, mert Bálint édesapja azt mondja, én fizetek, oda megyünk, ahova én gondolom. Kedvükre való így a közös nyaralás?

Önismeret nélkül nem megy

Egyértelmű, hogy pihenésre és feltöltődésre mindannyiunknak szüksége van, hiszen még egy autót sem lehet lerobbanásig hajtani, nem hogy egy embert.

Ám az már eltérő, hogy kinek mit jelen a pihenés.

Sok múlik azon, milyen mintákat hoztunk otthonról, milyen korúak a gyerekeink, mennyi pénzt tudunk a nyaralásra szánni, mit szeretünk tenni vagy nem tenni nyaraláskor. Aktívan hegyet mászni, vagy egy könyvvel a kézben az árnyékban hűsölni? Esetleg idegen városokat felfedezni, múzeumokba merülni?

Nyaralás a nagyszülőkkel

Minden család más, mindenhol más működik, és néha a fiataloknak sem könnyű megtalálni a szabadidő eltöltésére szolgáló, felfrissülésre, megújulásra szolgáló programot. Munkám során találkoztam egy párral, ahol a feleség az egész nyarat a balatoni nyaralóban szerette tölteni, férje viszont arra vágyott, hogy új helyeket ismerhessen meg. Látszólag összeegyeztethetetlen az állandóságra és a változatosságra való vágyódás. A közös pihenés mellett elkötelezett pár a kéktúrázásban talált élhető megoldást: ez állandó és egyben változatos.

Nagyszülőként jó újra és újra emlékezetünkbe idézni, hogy felnőtt, házas gyerekeinknek már saját családjuk van. Egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt szeretik, mint gyerekkorukban. A házastársak pedig új értékeket hoznak a családba, amiket jó nyitottan, érdeklődéssel figyelni, és alkalmasint ki is próbálni. Az új lehetőségek új szint hozhatnak az életünkbe. Judit, a többszörös anyós mesélte, hogy ők azelőtt soha nem bowlingoztak a szabadságuk alatt. Milyen jó, hogy menyük javaslatára kipróbálták. Szuper volt együtt játszani a fiatalokkal.

Szereptorlódás a nyaraláskor

Amikor három generáció tagjai együtt vannak, mint például a közös nyaraláskor, minden családtag egyszerre éli meg különböző szerepeit: a legidősebbek egyrészt nagyszülők, másrészt anyósok, apósok, és szülők is. A fiatalok is többszörös szereposztásban vannak: férjek, feleségek, szülők, menyek, vejek, a szüleik gyermekei. Ezekre a szerepekre nagy szükségük van a fiataloknak és az idősebbeknek egyaránt, ám nem biztos, hogy minden szerepben brillírozni tudunk. Legyünk „csak” éppen “elég jó” szülők, nagyszülők, anyósok, apósok!

Ezeket a szerepeket türelemmel, szeretettel érdemes gyakorolni, tökéletesíteni, ez is egy tanulási folyamat. Segítsük, bátorítsuk, támogassuk egymást! Az idősebbeknek jó megélni, hogy szükség van rájuk. A fiatalok pedig arra vágynak, hogy kompetensnek érezhessék magukat szerepeikben: a gyerekeiknek elég jó szülei tudnak lenni. Az unokáknak pedig éppen magabiztos, felszabadult, kipihent szülőkre van szükségük. Nagyszülőként ebben támogathatjuk a gyerekeinket. Jó, ha nem felejtjük el, hogy mi is voltunk fiatalok és mi is erre vágytunk. Közben persze ne felejtkezzünk meg saját magunkról sem. Felelősek vagyunk azért, hogy kommunikáljuk, mire van szükségünk. Tanuljunk meg nemet is mondani!

Nyaralás a nagyszülőkkel

A fiatalok szülői szerepük mellett menyek, vejek, tehát szintén többszörös szereposztásban kell helyt állniuk. Fontos, hogy bízzanak magukban, tudjanak határt szabni, segítséget kérni és azt elfogadni is, de mindenekelőtt nyíltan kommunikálni. Ha a főbb gyereknevelési kérdésekben egyetértésre tudnak jutni a nagyszülőkkel, kisebb eltéréseket jól kezelnek a gyerekek, tudják, hol mi a szabály. Segít ebben, ha a szülők visszagondolnak gyerekkorukra, mennyi szép emlék fűződik a nagyszüleikhez, akik akkor egyben anyósok és apósok is voltak…

Mi van, ha nem szeretnének közös nyaralást?

- a nagyszülők? Kérdezzük meg, mi lehet a hátterében. Lehet, hogy fáradtnak érzik magukat ehhez, másképpen tudnak, szeretnének pihenni.

- a fiatalok? Ezt is beszéljük meg, mi az oka. Lehet, hogy nem szeretnének ilyen hosszú időt együtt tölteni az idősebb generációval (legfeljebb csak pár napot). Fogadjuk el, hogy a fiatalok is mondhatnak nemet a közös programra. Fontos, hogy ha már felmerült a közös nyaralás témája – bárki is indítványozta azt -, csak lehetőségként beszélgessünk erről, ne kelljen egyik félnek sem kényszerűségből, udvariasságból akarata ellenére elfogadnia.

Ha közös nyaralás mellett döntünk, beszéljük meg előre:

- ki mit vár a programtól,

- mit szeretne, illetve nem szeretne,

- hogyan tervezzük a főzést, vásárlást, közös programokat.

Nyaralás a nagyszülőkkel

A közös idő mellett adjunk lehetőséget a visszavonulásra, külön időkre is, nem kell minden percet együtt töltenünk, és folyamatosan „szolgálnunk”. És persze itt sem lesz minden tökéletes, ezt ne is várjuk el egymástól, a nyaralástól. Az előzetes egyeztetés különösen akkor kap nagy hangsúlyt, ha távol élünk egymástól, nem ismerjük egymás napi rutinját. Nyíltan kommunikáljuk igényeinket, ne várjuk el, hogy kitalálják, mi lenne nekünk jó.

A közös nyaralás alatt is a szülő felelős a gyerekéért, ez egyben a szabályok meghozatalában és elfogadásában is irányadó.

Miért lehet jó a közös nyaralás?

A három generációs nyaraláson minden családtag megélheti a generációkon átívelő szeretetet, a családi összetartozás élményét. A gyerekek mintákat láthatnak arra, hogyan “dolgoznak össze” a szüleik, nagyszüleik. Azt is meg láthatják, hogyan kezelik a felmerülő konfliktusokat. Több felnőttel több figyelem juthat a gyerekekre és egymásra is. A megszokottól eltérő helyszín és időbeosztás lehetővé teszik az egyes szerepek újra definiálását, újra alakítását. Megpróbálhatunk másképp kapcsolódni egymáshoz, mint a hétköznapokban, mint régebben.

Mi szól a közös nyaralás ellen?

- konfliktusos kapcsolat a szülők és nagyszülők között, amit nem tudnak a nyaralás előtt rendezni,

- szélsőségesen különböző igények,

- ha az anyós, após mindent jobban tud, akkor ne reménykedjünk abban, hogy nyaralásra megváltoznak,

- ha bárhol kényszert, bántást élünk meg.

Tippek, hogy jól sikerüljön az együtt töltött idő:

- Legyünk kíváncsiak egymásra! Nyitottan, érdeklődve vegyünk részt a közös programokon.

- Teremtsünk olyan közelséget, távolságot, ami komfortos mindenkinek! Nem kell egy szobában nyaralni. A külön háztartás is rendben lehet. Ne akarjunk mindent, mindig együtt csinálni! Legyen hova visszavonulni, ha elfáradtunk.

Nyaralás a nagyszülőkkel

- A kapcsolódásért tennünk kell valamit, semmi sem magától értetődő. A kommunikációban a nyílt, direkt megnyilvánulás sokat segít. Ne akarjuk kitalálni, mire lenne szüksége a családtagjainknak, és tőlük se várjuk el a gondolatolvasást!

- Ha konfliktusba kerülünk, próbáljuk megoldani! Mindenkinek igaza lehet a maga oldaláról, ezt ne tévesszük szem elől. A konfliktusokat nyugodtan, már lehiggadva próbáljuk rendezni!

- Soha nem torkolljuk le felnőtt gyerekeinket a gyermekeik előtt!

- Nagyszülőként ajándék az unokákkal együtt töltött idő. Ne vesztegessük ezt arra, hogy összefogunk az unokákkal a szülők ellen!

Akár a közös, akár a külön nyaralás mellett döntünk, tudjunk örülni és hálásnak lenni a szép pillanatokért! Nyaralás után készítsünk a lelkünkben (de akár papíron is) leltárt, mi működött és mi nem! Ezt nem felejtve tervezzük a következő nyarat. Azt is érdemes tudni azonban, hogy a gyerekek gyorsan fejlődnek, ami pici gyerekkel jól bevált, az nem biztos, hogy nagyobbacskákkal, sőt, kamaszokkal is menni fog.

Kívánok mindannyiunknak figyelmes, fejlődni vágyó családtagokat és azt, hogy tudjuk egymást szeretettel támogatni!

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: freepik.com, depositphotos.com
Szerző: Süttő Márta

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#Idősek és nagyszülők világnapja

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Anyós suli - Menyek, Vejek sulija

Anyós suli - Menyek, Vejek sulija
Az Anyós sulit azzal a szándékkal alapították, hogy segítsék a családon belül a generációk szeretetteljes, békés együttélését. Céljuk az, hogy a fiatalabbak és idősebbek egyaránt bátran, szabadon és egymást támogatva tudják megélni, aktuális életfeladatukat.

Segítő jelleg: workshop

Ajánljuk: szülőknek, pároknak, házasoknak

Elérhető: előre egyeztetett igény szerinti helyen és időben, előre egyeztetett igény szerinti helyen és időben

Süttő Márta

Érdekel

Gordon Módszer - Kommunikációs tréningek

stat_minus_3
Gordon Módszer - Kommunikációs tréningek
A személyes fejlődésre, sikeres kommunikációs eszköztárra nem csak speciális élethelyzetekben, hanem a mindennapokban is igényünk lehet. A Gordon Módszert a fontos emberi kapcsolatainkra értelmezzük és ilyenek életünk minden időszakában vannak: család, barátok, munkatársak, párkapcsolat, házasság.

Segítő jelleg: tanfolyam

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek

Elérhető: országosan elérhető, folyamatosan

Gordon Kiadó Magyarország Kft.

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató