// Define dataLayer and the gtag function. window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} // Set default consent to 'denied' as a placeholder // Determine actual values based on your own requirements gtag('consent', 'default', { 'ad_storage': 'denied', 'ad_user_data': 'denied', 'ad_personalization': 'denied', 'analytics_storage': 'denied' });

A szülői kiégés megelőzése, az elég jó szülő

Cikkek, hírek / A szülői kiégés megelőzése, az elég jó szülő

Ebben a cikkben

A gyermek születése előtti időszakban sok várandós párban fogalmazódik meg az a gondolat, vágy, hogy ők nagyon jól, sőt, tökéletesen szeretnék a szülőséget „csinálni”. A törekvés jó, de a magasra helyezett léc mégis veszélyes lehet.

A szülői kiégés megelőzése

A lécet magasra helyezheti a szülő maga, de a tágabb család és a társadalom is. Gondoljunk csak a közösségi média felületekre, a kitett képeket látva elvárássá alakulhat a folyamatos boldogság, a mindig kipihent, nyugodt és kiegyensúlyozott gyermek és szülő képe.

A gyermek megszületése után a csecsemővel és kisgyermekkel töltött mindennapok mindehhez viszonyítva azonban teljesen más képet mutathatnak, a kudarc érzését keltve a szülőben, hogy talán ő csinál valamit rosszul.

A tökéletes szülőség elvárása olyan, mintha két végén égetnénk a gyertyát. Egyrészt mindent és még annál is többet meg szeretne adni a szülő a gyermekének – hiszen az internet és a gyermekneveléssel foglalkozó könyvek tele vannak azzal, hogy mi mindennel segítheti a szülő, hogy a gyermeke boldog, kiegyensúlyozott emberré váljon. Hatalmas felelősség nyomhatja ezzel a szülő vállát. Másrészt ez azt is eredményezheti, hogy az anyának és az apának a saját szükségleteire, energiáinak visszatöltésére már nem jut elég hangsúly, merülnek az elemek, fogy a lelkesedés.

A gyermekek szempontjából nagy előrelépés, hogy az utóbbi évtizedek kutatásai alapján már nem kis felnőttekként tartják őket számon sok családban, hanem elfogadható, hogy életkoruknak és egyéni sajátosságaiknak megfelelő szülői hozzáállással lehet a természetes fejlődésüket a legjobban segíteni. Minél több olyan család van, ahol a nevelést és a mindennapi rutint a gyermekre tekintettel alakították ki, annál jobb a felnövekvő generációknak.

A gyermekközpontúság azonban nem jelentheti azt, hogy csak a gyermek szükségleteit veszik figyelembe. Mint ahogy azt sem, hogy a gyermek határozza meg – ha nem is szó szerint – a családi működést.

Kell, hogy legyen egy középút, ahol mind a gyermek, mind a szülő fontos, a szükségletek, igények – ha nem is teljesen egyformán, de – megjelenhetnek, elismerhetőek. Egy középút, ahol a gyermeket elég jól szeretik és közben a szülő is elég jól van: kiegyensúlyozott a családi élet.

Ez minden családban más és más, de vannak olyan törvényszerűségek, amelyekből ki lehet indulni.

A szülői kiégés megelőzése

És hogy miért érdemes megtalálni ezt a középutat szülő és gyermek között?

Sok várandós párban éled fel a vágy, hogy tőlük telhető jó életet szeretnének a gyermeküknek biztosítani. És ez az igény nem is annyira csak az anyagi feltételekre vonatkozik, sokkal inkább a lelkiekre. Hiszen nem pénzen múlik az, hogy oda figyel-e majd a szülő a gyermekére, leül-e mellé játszani, meghallgatja-e. Az sem anyagiak kérdése, hogy ha a gyermek nem úgy viselkedik, ahogy azt a szülő elvárja, akkor a szülő tud-e nyugodt hangon reagálni rá. Ha a szülő ilyen családi közegben nőtt fel, természetes, hogy ezt szeretné maga is nyújtani, hiszen ez neki is jó volt. Ha viszont nem ezt tapasztalta meg, a gyermekkori hiányai és a gyermeknevelés kapcsán szerzett tudása ösztönözhetik ideális esetben arra, hogy máshogy kapcsolódjon a gyermekéhez.

Mit jelent ez a kapcsolódás, a gyermek számára elég jó szülőség?

A gyermek a szülővel való kapcsolatában tudja megismerni önmagát, kialakítani az éntudatát, öntudatát. A kisgyermek akkor érzi jól magát, ha a szülő biztonságos közeget nyújt.

A biztonsághoz kell az, hogy észrevegye a környezete, hogy ő létezik, figyeljenek a jelzéseire és azokra az életkorának és a helyzetnek megfelelően reagáljanak. Szintén kell a biztonság érzéséhez a kiszámíthatóság, aminek sok-sok összetevője van. Kiszámítható, megszokott legyen a helyszín, ahol a gyermek éli az életét; ismertek számára az emberek, akik körülötte vannak. És jó, ha a környezetének a reakciói, érzelmei is kiszámíthatóak. Biztonságot ad a gyermeknek a kiszámítható napirend, a rituálék és a családon belüli szabályok.

Milyen körülmények között várható el az elég jó szülőség?

Mindezt a kiszámíthatóságot biztosítani a gyermek számára, nagy teljesítmény és sok energiát igényel a szülőtől – fontos, hogy ezt elismerje a tágabb család, az ismerősi kör, a társadalom.

Ahhoz, hogy a szülőnek legyen mindezekre kapacitása, szükséges lenne, hogy kaphasson rendszeres, külső segítséget. Nagyszülőktől, ismerősöktől, közösségektől. Nem azért, mert a szülő gyenge vagy lusta, hanem mert fizikailag az emberi tűrőképesség határát tudja súrolni a kisgyermekkel töltött mindennapok igénybevétele. Az éjszakai kelések miatti alváskimaradás, a munka melletti családi szerepek mind a két szülőt megterhelik. És ilyen feltételek mellett kell a kiszámíthatóságot, biztonságot megadniuk a gyermeknek.

A szülői kiégés megelőzése

Régen a gyermeknevelésben az egész nagycsalád és a fél falu közreműködött. A városiasodással, a nagycsaládok szétszakadásával nőtt a gyermeket nevelő szülők leterheltsége, sok esetben csak magukra számíthattak. A gyermekek igényei, a szükséges teendők mennyisége azonban nem változott.

Az elmúlt évtizedek gyermeklélektani kutatásainak köszönhetően fokozottabb a figyelem a gyermekek valós lelki szükségletei vonatkozásában is. Ez azonban a szülőkre nézve sok családban azt is jelentheti, hogy hatványozottabb elvárások fogalmazódnak meg feléjük.

Nem csoda, ha a fiatal szülők a gyermek születését követő hónapok vagy első évek során felörlődnek az elvárások és szülői feladatok között. A kezdeti nagy lelkesedéshez képest a mindennapok megélése egyre nehezebb lehet, a szülőknek szóló megerősítés, elismerés társadalmi és családi szinten is kevés – ugyanakkor a szülői szerep folyamatos, nem lehet szabadságra menni, felmondani pedig pláne nem.

Fáradtakká, fásultakká válhatnak a szülők és apránként már nem, hogy a gyermeknevelési trendeknek és elvárásoknak nem tudnak megfelelni, de sokszor pont azt csinálják, amit szentül megfogadtak, hogy nem fognak: emelt hangon beszélnek a gyermekkel, csak a negatívumokat veszik észre és sokszor érzik azt, hogy a gyermek direkt ellenük ténykedik.

Mit tehet a szülő, ha a kimerültség jeleit veszi észre magán, vagy ha mindezt meg szeretné előzni?

Mivel a gyermek tényleges testi és lelki szükségleteinek kielégítése fontos, a másik irányból érdemes a változtatáson gondolkodni: a szülőséggel járó feladatok megosztása milyen módon lenne lehetséges?

A szülői kiégés megelőzése

Segíti a mindennapok vitelét, ha a szülő tisztában van vele, hogy adott életkorban mire van a gyermekének testi, lelki szinten szüksége, hiszen így könnyebb rá megfelelően reagálni.

Mindeközben fontos, hogy a szülő a saját szükségleteire is tekintettel legyen és összehangolja a gyermeki és a szülői igényeket. Mit jelent ez?

Azt javaslom, hogy úgy legyen a család működése gyermekközpontú, hogy közben a szülő szükségletei is fontosak. Ha valamelyik irányba eltolódik a hangsúly, akkor vagy engedékeny (túlságosan gyerekközpontú) vagy tekintélyelvű (szülőközpontú) lesz a nevelés. A gyermeknek az a jó, ha vannak a szülő által meghatározott irányok, keretek, amelyeken belül élheti a mindennapjait.

Jót tehet, ha a szülő csökkenti a saját magával szembeni elvárásokat – és a párjával szembenieket is. Ehhez érdemes lehet átgondolni, hogy az a színvonalú szülői hozzáállás, amit nyújtani szeretne (és aminek esetleges meghiúsulása frusztrációt okoz) tényleg szükséges-e, életszerű-e.

Ezekre a kérdésekre az őszinte, kendőzetlen válaszok segíthetnek helyére tenni a bevezetőben is említett lécet. Előfordulhat azonban, hogy nehéz ezeknek a megválaszolása, ilyen esetben mással megbeszélve lehet előrébb jutni. Segíthet ebben hiteles, megbízható családtag vagy barát, akivel őszintén lehet a szülőséghez kapcsolódó nehezebb érzésekről is beszélni. És segíthetnek szakemberek: védőnő, szülő-csecsemő, kisgyermek konzulens.

Ha a gyermek önállóságát kicsi korától kezdve, életkorának megfelelően támogatja a szülő, akkor az anya és az apa kevésbé érzi azt, hogy mindent, de mindent neki kell megtennie a gyermek helyett.

A szülőség – lássuk be – szolgálat, de abban nem szükséges kiszolgálni a gyermeket, amit már a szülővel együtt, vagy egyedül meg tud tenni.

A szülői kiégés megelőzése

A két szülő adhat egymásnak valamennyi énidőt: ha előre megbeszélt napon van néhány óra kimenője az apának, másik napon pedig az anyának, akkor már a várakozás is örömteli lehet, a tervezgetés arra vonatkozóan, hogy mivel tölti a szabadidejét a szülő.

Ha külső segítséggel teremthető szabadidő, akkor különösen jó, ha a két szülő kettesben sétálhat, beszélgethet, mint régen…

Amikor alszik a gyermek, akkor a szülő is pihenjen, kapcsolódjon ki. Ez lehet akár alvás, akár más lélektöltő tevékenység – kinek mi áll közel a szívéhez: a gyermek alvásának hosszához igazítottan sorozatok, filmek, ezen belül különösen a vígjátékok. Lehet podcastokat is hallgatni, vagy egyperces novellákat olvasni… Egy biztos: a háztartás megvár.

A háztartás vitelébe érdemes segítséget szervezni. Mindenképpen olyan segítőt érdemes megkérni, akitől jól esik a segítség. Jó ötlet lehet időnként komatálat szervezni (nem csak a gyermekágyi időszakban) az étkezésben, és az ebédrendelés is lehet egy alternatíva.

Még egy gondolat a háztartásról: ezen a téren is érdemes a szülőknek az elvárásokat lejjebb vinni a korábbi gyermektelen vagy kevesebb gyermekes szinthez képest, kisgyermekes családban nem kell, hogy nagy rend legyen. Éppen csak akkora, hogy a rendetlenség ne tegyen feszültté senkit.

A szülői kiégés megelőzése

Összegzésül: annak a bizonyos lécnek a magasságát érdemes jól beállítani minden családban, nem a rúdugrás a cél, hanem a kisgyermekes mindennapok megugorhatósága.

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: freepik.com
Szerző: Jindáné dr. Labádi Gabriella

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Egyszülős Központ - Egyedülálló Szülők Klubja

Egyszülős Központ - Egyedülálló Szülők Klubja
Gyermekét egyedül nevelő szülőknek nyújtunk segítséget: jogi és munkaügyi tanácsadással, gyermekeik korrepetálásával, közös egyszülős családi táboroztatással, az Egyszülős Központban hétfőtől péntekig való napközbeni jelenléttel - helyszíni és online programokkal.

Segítő jelleg: előadás, film, gyakorlati segítség, jogi tanácsadás, klub, korrepetálás, közösségépítés, közösségi támogatás, önsegítő csoport, tábor, tanácsadás, tréning, gyermekfoglalkozás

Ajánljuk: gyermeküket egyedül nevelőknek, elváltaknak

Elérhető: bárhonnan, egész évben rendszeresen

Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

Érdekel

Antropos-Laktációs (szoptatási) szaktanácsadás

Antropos-Laktációs (szoptatási) szaktanácsadás
Laktációs szaktanácsadás vehető igénybe központunkban, valamint lehetőség van a várandósság-szülés körüli lélektani problémákban is mentálhigiénés jellegű segítséget kérni.

Segítő jelleg: mentálhigiénés segítség, tanácsadás

Ajánljuk: várandósoknak, anyukáknak

Elérhető: Budapest és környéke, egész évben rendszeres jelleggel

Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ

Érdekel

Gordon Módszer - Szülői Eredményességi Tréning

Gordon Módszer - Szülői Eredményességi Tréning
Akár egy totyogó, akár egy tinédzser szülője vagy, jól tudod, hogy szülőnek lenni komoly kihívás - olykor talán túlságosan is. Akárhogy is, a gyerekekhez nem érkezik kezelési útmutató. És attól, hogy szülő vagy, még nem feltétlenül fogsz mindent ösztönösen tudni.

Segítő jelleg: tanfolyam

Ajánljuk: szülőknek, nagymamáknak, nagypapáknak

Elérhető: országosan elérhető, folyamatosan

Gordon Kiadó Magyarország Kft.

Érdekel

Otthon Segítünk - otthoni segítség kisgyermekeseknek

stat_minus_3
Otthon Segítünk - otthoni segítség kisgyermekeseknek
Az Otthon Segítünk Alapítvány helyi szolgálataiban szakemberek által felkészített önkéntesek ingyen, heti rendszerességgel, átlagosan 3-6 hónapig segítenek a családok otthonában a támogatást kérő kisgyermekes családoknak a mindennapi tevékenységekben. Célunk, hogy a fiatal szülők támaszt kapjanak, képesek legyenek a felmerült problémák kezelésére, megtapasztalják a szülővé válás pozitív, örömet adó oldalát, aminek következtében a gyermekek érzelmi biztonságot adó otthonban fejlődhetnek.

Segítő jelleg: gyakorlati segítség, önkéntesség

Ajánljuk: családoknak

Elérhető: országosan, részletek a honlapon, egész évben rendszeres jelleggel

Otthon Segítünk Alapítvány

Érdekel

Teljeskörű szoptatási tanácsadás

Teljeskörű szoptatási tanácsadás
Segítséget nyújtunk a szoptatásban, a várandós felkészítés során már felkészítjük az édesanyát a kisbaba érkezésére, a gyermekágyas időszakban segítünk a felmerülő szoptatási nehézségekben.

Segítő jelleg: e-tájékoztatás, tanfolyam

Ajánljuk: várandósoknak, nőknek

Elérhető: országosan, rendszeresen

Szoptatásért Magyar Egyesület

Érdekel

Kulcs a neveléshez - Organikus pedagógia "A nevelés az élet szolgálata"

Kulcs a neveléshez - Organikus pedagógia "A nevelés az élet szolgálata"
Ez a pedagógiai módszertan segít, hogy a lehető legjobban sikerüljön anyává-apává válni, hogyan tanítsunk-neveljünk úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át gyermekeinknek minden élethelyzetben.

Segítő jelleg: előadás

Ajánljuk: szülőknek, közösségeknek

Elérhető: országos, ill. a Kárpát-medencében és határainkon túl, magyar nyelven, egész évben rendszeres jelleggel, előre egyeztetett igény szerinti helyen és időben

Uzsalyné dr. Pécsi Rita

Érdekel

Útkeresés háza - baba-mama program

Útkeresés háza - baba-mama program
Baba-mama kerti programunkban a természetre figyelés segítségével és imagyakorlatokkal támogatjuk a mamák kapcsolódását önmagukhoz, babájukhoz, családjukhoz, a világhoz.

Segítő jelleg: klub, közösségi támogatás, lelkigondozás, segítő beszélgetés

Ajánljuk: szülőknek, nőknek

Elérhető: Budapest, egész évben rendszeres jelleggel

Benső Út Egyesület

Érdekel

Együtt születünk - Mamafonó

Együtt születünk - Mamafonó
Itt megtapasztalhatod a napok másfajta ritmusát azáltal, hogy hetente egyszer eljössz, és ebben a női körben igazán fontos témákról gondolkodsz, megosztod a tapasztalataidat, és meghallgatod a sorstársaidat.

Segítő jelleg: életvezetési tanácsadás, klub, közösségi támogatás, mentálhigiénés segítség, tanfolyam

Ajánljuk: anyukáknak

Elérhető: Budapest, egész évben rendszeres jelleggel

Együtt születünk Munkacsoport

Érdekel

NagyCsaládos HarcMűvészet - önismereti és készségfejlesztő műhely

stat_minus_3
NagyCsaládos HarcMűvészet - önismereti és készségfejlesztő műhely
A NagyCsaládos HarcMűvészet kis- és nagycsaládos édesanyáknak, nagymamáknak kínál önismereti és készségfejlesztő workshopokat, illetve egyéni kísérést. Arra hívjuk az őket, hogy befelé figyelve fedezzék fel magukban azokat a képességeket és lehetőségeket, amelyek a mindennapok örömtelibb megélésében segítenek. Lehetőséget kínálunk, hogy a résztvevők szembenézhessenek önmagukkal, hogy megláthassák, miben és hogyan lenne érdemes továbbfejlődniük a teljesebb, harmonikusabb családi élet érdekében.

Segítő jelleg: életvezetési tanácsadás, mentálhigiénés segítség

Ajánljuk: anyukáknak

Elérhető: Budapest, Pest megye, szeptemberben és januárban induló képzések

NagyCsaládos HarcMűvészet

Érdekel

Apakulcs tréning - az erősebb kapcsolódásért

stat_minus_3
Apakulcs tréning - az erősebb kapcsolódásért
Az Apakulcs elsősorban olyan apák és nagyapák számára nyújt segítséget, akik erősebben szeretnének kapcsolódni a gyermekükhöz, unokájukhoz - függetlenül a gyermek életkorától. Az Apakulcs-tréningek kis létszámú egész napos alkalmak, amelyeken közelebb kerülünk saját apai működésünk erősségeihez és fejlesztendő területeihez.

Segítő jelleg: könyv, tanfolyam

Ajánljuk: szülőknek, férfiaknak, apukáknak

Elérhető: Budapest, egész évben rendszeres jelleggel

Süveges Gergő

Érdekel

KétIgen - Egy nap egymásért – Szülők leszünk?! párkapcsolati műhely

KétIgen - Egy nap egymásért – Szülők leszünk?! párkapcsolati műhely
Ez a műhelyünk azoknak a gyermekvállalás és szülővé válás előtt álló pároknak szól, akik szeretnének tudatosan tenni a kapcsolatukért.

Segítő jelleg: tréning

Ajánljuk: pároknak, házasoknak, jegyeseknek

Elérhető: budapesti helyszíneken, évente több előre meghirdetett alkalommal

KétIgen Alapítvány

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató