Együtt vagy külön?

Borítókép

Egy kapcsolatban a kommunikáció, a tisztelet, a biztonság, a konszenzus és az intimitás pillérei adják a stabil alapot, míg a tökéletesség elvárása egy kapcsolatban is komoly nehézségeket okozhat. Erre kínál megoldást a párterápia, mely biztonságos környezetet biztosít a felek számára, ahol felismerhetik a kapcsolatukban fennálló problémákat és közösen dolgoznak a változáson, miközben tudatosítják és megerősítik, ami jól működik.

 

Mikor érdemes terápiára menni?

A házasság elköteleződésre épül és ennek ápolásával marad fenn. Ugyanakkor tudatosan készülni kell arra, hogy a közös utunk során változunk és a kapcsolatunk is újabb szakaszokba lép. És sajnos van, hogy elsodor bennünket az élet és már csak akkor ocsúdunk fel, ha nagyobb a baj.

A házaspárok sokszor nem lépnek, amíg a kapcsolatukban felmerülő problémák komolyabbá nem válnak, ekkor pedig már vonakodnak elhinni, hogy a terápia működni fog. Nem ritka, hogy az egyik vagy mindkét fél a végsőkig elmegy, mielőtt segítséget kérne. Ahogyan az sem, hogy azzal a feltételezéssel érkeznek, hogy a terapeuta majd "megjavítja" a partnerüket.

 

Hogyan zajlik a terápia?

A párterápia az alapvető információk összegyűjtésével kezdődik, a résztvevőknek ki kell alakítani egy kölcsönös bizalmi légkört, illetve a terapeutának fel kell térképeznie a kapcsolat stresszforrásait, a konfliktusok jellegét, a felek viselkedési mintáit, erősségeiket, gyengeségeiket. Ahogyan a közös célkitűzés is alappillére a közös munkának.

A párterápiás folyamat magában foglalja a folyamatos tanulást, hogy megértsék egymás vágyait, kommunikációját, gondolatait és érzéseit, miközben empátiával és megértéssel viszonyulnak egymáshoz. Abban is bátorítást kapnak, hogyan fejezzék ki pozitív érzéseiket, amelyek erősítik a bizalmat.

 

Melyek a leggyakoribb problémák, amellyel párterápiához fordulnak az érintettek?

Minden eset más és más, mégis vannak olyan gyakran előforduló, nagyobb volumenű problémák, amelyek feloldására önerőből már nincs esély, a terápiás megoldások viszont hatékonynak bizonyulhatnak.

  • Kommunikációs problémák

Az, hogy félreétjük egymást a leggyakoribb problémaforrás szinte minden párkapcsolatban. Előfordul, hogy nincs türelmünk meghallgatni a másikat, vagy csupán elképzeljük, mit gondolhat, ahelyett, hogy türelmesen, őszintén megbeszélnénk. Nagyon sok félreértés adódik abból, ha nem tudjuk jól kifejezni magunkat és emiatt elbeszélünk egymás mellett. Ha a fő problémaforrás a rossz kommunikáció, akkor terápiás körülmények között a felek megtanulhatják, hogyan beszéljenek egymással hatékonyan, a másik igényeinek is megfelelően.

Ha még nem eszkalálódott a konfliktus, de nap mint nap érzitek, hogy ebben elakadásotok van, a Gordon Módszerrel együttműködő, asszertív és a másik ember tiszteletén alapuló párkapcsolati kommunikációt tanulhattok.

  • Érzelmi távolság

Ha érzelmi távolság alakul ki a partnerek között akár az idő múlásával, akár egy stresszhelyzet miatt, az érzelmi fókuszú terápia segíthet abban, hogy azonosítsa a partnerek érzelmi szükségleteit, és azt, hogyan tudják ezt biztosítani az igényelt, biztos érzelmi bázist a másik számára.

  • Hűtlenség

A megcsalás és a félrelépések nagy terhet róhatnak a kapcsolatokra, de még ezekben az esetekben is helyrehozhatóak a házasságok. Kétségtelenül az ilyen helyzetekben csak mindkét fél teljes elszántságával és szilárd, közös akarattal gyógyítható meg a házasság és a legtöbbször szükséges egy külső, objektív segítő szakember hozzá.

  • Intimitás problémák

Ahogy telnek az évek, előfordul, hogy már nem állnak olyan közel egymáshoz a párok, mint korábban; a köztük lévő kötelék meggyengült (vagy akár meg is szakadt). Az ember vágyik arra, hogy közel érezze magát a társához, de ha egyre távolibbá válik, az valódi intimitáshiányt okozhat. A párterápia viszont segíthet újra összekapcsolódni.

  • Jelentős életesemények, traumák

Az élet állandóan változik és a nagy változások lehetnek jók vagy rosszak egyaránt. Ilyen életesemény lehet a gyermekvállalás, a házépítés vagy éppen egy jelentős karrierváltás. És bizony lehet kimondottan traumatikus, például egy szerettünk elvesztése.

Ezekkel a helyzetekkel, bár némelyik pozitív, mégis igen sok stressz jár. Amikor az életünk nagy fordulatokat vesz, és a stressz-szintünk megemelkedik, előfordulhat, hogy rossz kommunikációba és konfliktusba ütköznek a házastársak egymással.

Ennek oka lehet egymás félreértése vagy az eltérő nézetek: pl. a gyermekneveléssel kapcsolatban, esetleg az anyós-meny viszonyban kialakuló konfliktusok okán. Az anyós-meny konfliktus esetén az anyós részéről a gyermek elengedése lehet a kulcskérdés, amihez az Anyós suliban hatékony támogatást kaphatunk. De a mentálhigiénés szakemberek véleménye szerint sokszor nem is az anyós van a fókuszban, hanem egyéb kapcsolati problémák húzódnak meg a háttérben. Ezért ezek mélyebb átdolgozást igénylő helyzetek. A konfliktusmegoldási készségeket is el lehet sajátítani a párterápia során, ami előnyére válhat a kapcsolatnak.

A megelőzés sokat segíthet

A megelőzésben sokat segíthet, ha kapcsolódunk valamelyik család- vagy házasközösséghez, hiszen itt számos tapasztalattal gazdagodhatunk a sok család közösbe tett megküzdési startégiájából és nem érezzük úgy, hogy egyedül maradunk a problémáinkkal.

Jó lehetőség például a Schönstatt- vagy a MÉCS Családközösséghez való kapcsolódás, ami erősíti a házaspár szeretetkapcsolatát, segít karbantartani a házasságot.

Nagyszerű lehetőséget kínálnak programjaik, például a MÉCS Napok Házasoknak, melynek célja, hogy a házastársak őszintébb, meghittebb kapcsolatba kerüljenek önmagukkal, egymással és Istennel.

Ha még nem láttátok, szervezhettek pár közös filmnézős délutánt az 5 részes Családban maradva c. filmsorozattal, amely négy, kríziseken átjutott házaspár életébe enged bepillantást. Megosztják velünk személyes és praktikusan is használható tapasztalataikat, ezzel hitelesen átadva, hogy lássuk, a nehézségek egyben lehetőségek is lehetnek a növekedésre, a kapcsolat erősítésére. Talán az ő példájukon keresztül ti magatok is könnyebben megtalálhatjátok a megoldásaitokat. Vagy választhattok pl. a Házasság Hete programsorozat előadásaiból, pódiumbeszélgetéseiből, tanúságtételeiből, a lényeg mindig a közös döntés, a jobbítás szándéka.

 

Adjatok közös időt magatoknak!

Olykor kell egy olyan hét, ami megtöri a modern élet szabta gyorsuló ritmust; egy hét, amely során a házastársak ismét egymásra tudnak hangolódni, fel tudnak frissülni a megosztás és az imádság által. A Kána hetek alatt sok pár nyílik meg Jézus Krisztus jelenlétének befogadására. A Megújít-Lak önköltségi áron igénybevehető hétvégi házába szintén várják a házasságukban megújulni, feltöltődni vágyó házaspárokat egy hosszú hétvégére.

Ha nincs egy egész hét, csak egy hétvége szorítható ki a sodró lendületű mindennapokból, az újra egymásra találásért szívből ajánljuk a Házas Hétvégét, vagy éppen az E.N.D. Katolikus Házastársi Mozgalom programjait, ami az azonos életállapotú, szentségi házasságban élő házaspároknak kínál mankókat a mindennapok nehézségeinek és örömeinek közös megéléshez az Isten felé vezető úton. A mozgalom mind a kapcsolatok újjáépítésében, mind a rendszeres ápolásában segítséget nyújt.

Párkapcsolat-ápolás a hétköznapokban

Elérhetőek párkapcsolat erősítő tréningekre szakosodott szervezetek is, akik csoportos és egyéni műhelyeket tartanak, annak érdekében, hogy el se kelljen jutni a terápiáig, ilyenek például a KétIgen Alapítvány alkalmai is. Párkapcsolat-gazdagító műhelyeik a házasság “kopó alkatrészeinek” megújítására adnak gyakorlatias “szerviztippeket”.

Izgalmas, játékos és mindenképpen rendhagyó randilehetőséget alakítottak ki a Dunakanyarban is, ahol beküldik a párokat a “sűrűbe, hogy megerősödve találjanak újra egymásra. Hasonlóan játékos kedvű pároknak találta ki Bízd Rá Magad Szolgálat is az Élménytér házasságmegerősítő, -gazdagító programját. A házasság hetében nagyon sok kreatív, humoros kihívás elé állították már a párokat, ahol a résztvevők tudatosan megélhették azokat a változásokat, amelyek a nagy szerelem időszaka után elérkeznek minden párkapcsolatban, illetve segítséget kaphattak ahhoz, hogy mindig felizzítsák az összetalálkozáskor egyszer már lángra kapott szikrát. Az Élménytér játékhoz kapcsolódó feladatsorok a https://bizdramagad.hu/cikkek_hirek rovatában az „Élménytér” szóra rákeresve ingyenesen hozzáférhetőek, bármikor és bárhonnan újrajátszhatóak.

 

Mindennapi konfliktusok feloldásai

Amikor még nincs baj, akkor érdemes cselekedni, hiszen idejekorán elébe mehetünk a nagyobb konfliktusoknak, sérüléseknek.

Az EFT párterápia Ölelj át! programjai elsősorban nem a krízisben lévő kapcsolatok “terápiáját” célozza, hanem a házasságban élők által mind ismert mindennapi konfliktusok, megfáradások közt együtt haladó házaspárok számára nyújt újfajta rátekintést, és új megoldási módokat a már oly sokszor elakadt vitákra, konfliktusokra. Ilyen formán nem terápiás, hanem preventív hangsúlyú lehetőség.

Ha nem csak középiskolás fokon akarod tanulni a boldogságot, neked való a szegedi Családegyetem! Sokoldalú és változatos lehetőséget biztosítanak mindazok számára, akik nyitottak arra, hogy családi kapcsolataikban tudatosan fejlődjenek.

 

Kapcsolataink értékét újra és újra fel kell fedeznünk

Kapcsolataink életünk legfőbb kincsei közé tartoznak. Vágyunk arra, hogy párkapcsolatunkban jelen legyen az őszinteség és meghittség. Sokunknak ehhez hosszú utat kell bejárni. A párkapcsolati közös utunk egy-egy szakaszán segítheti továbbhaladásunkat, ha támogat minket egy útitárs, kísérő. Ezt szolgálják a Párbeszélgetés Programok.

 

A pár konfliktusa nem csak rájuk hat

Naivitás volna azt hinni, hogy a párkapcsolati konfliktusok csak a párra vannak hatással. Kihat elsősorban a gyermekekre, de a nagyobb család, sőt baráti társaságok dinamikáját is kibillentheti.

A pár- és családterápia segíthet a családon belüli konfliktusok feloldásában, amiben a bizalmi légkörben működő szakmai központok, segítik a párokat. Ilyen például a budapesti Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ, a ferences Kilátó, vagy a debreceni Forrás Lelki Segítők Egyesülete és a váci MotiVÁCió Képzési Központ, akik családterápiás alkalmaikon óriási segítséget tudnak nyújtani a problémák megoldásaiban, krízishelyzetek megelőzésében.

 

Hit és a házasságmegtartás köteléke. De mi van, ha mégsem megy?

A szentségi házasság az Egyház tanítása szerint felbonthatatlan, azonban, ha olyan tények bizonyosodnak be, melyek a házasság megkötését érvénytelenítették volna, pl. a másik fél súlyos megtévesztése a házassági beleegyezés érdekében, úgy lehetőség van az egyházi bírósághoz fordulni, ahol lelkiismeretesen kivizsgálják, hogy a házasság érvényes-e, vagy eleve létre sem jött, azaz a házasságkötés eleve érvénytelen volt.

Sajnos előfordulhat, hogy minden küzdelem és szándék ellenére sem sikerül megtartani egy házasságot. Az Emmáuel Közösség AVE kurzusa elvált, külön élő szülőknek szól, ha még friss, maximum 5-6 éven belüli a család széthullásának a sebe. Az AVE kurzus a talpra állás, "újratervezés" lehetőségét kínálja. Azoknak szól, akik még nem látják, hogyan tovább a házastársuk nélkül, lehetnek-e még boldogok, mi lesz így a gyerekeikkel. Az AVE kurzus gyógyít és erőt ad a megbocsátáshoz, az újra önmagunkra és Jézusra találáshoz és segít a hit és önbecsülés megerősítésében.

Bárhol tart is a most a kapcsolatod, bármilyen kihívással is nézel éppen szembe a Bízd Rá Magad Szolgálat honlapján párkapcsolati témakörben is a támogató lehetőségek gazdag tárházát találod a preventív párkapcsolat-erősítő kurzusoktól, a házas közösségekbe való bekapcsolódási lehetőségeken át, akár a pár- és családterápiáig.

Bízd Rá Magad Te is!

Ha érdekel a párterápiás lehetőség, olvasd tovább cikkünket, melyből megtudhatod mikor érdemes belevágni és mi a menete: https://bizdramagad.hu/cikk/mikor-menjunk-parterapiara-

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Csabai Hajnalka
Kép forrása: freepik.com