Együtt vagy külön?

Cikkek, hírek / Együtt vagy külön?

Ebben a cikkben

Egy kapcsolatban a kommunikáció, a tisztelet, a biztonság, a konszenzus és az intimitás pillérei adják a stabil alapot, míg a tökéletesség elvárása egy kapcsolatban is komoly nehézségeket okozhat. Erre kínál megoldást a párterápia, mely biztonságos környezetet biztosít a felek számára, ahol felismerhetik a kapcsolatukban fennálló problémákat és közösen dolgoznak a változáson, miközben tudatosítják és megerősítik, ami jól működik.

párterápia, párkapcsolat, párkapcsolati tréning

Mikor érdemes terápiára menni?

A házasság elköteleződésre épül és ennek ápolásával marad fenn. Ugyanakkor tudatosan készülni kell arra, hogy a közös utunk során változunk és a kapcsolatunk is újabb szakaszokba lép. És sajnos van, hogy elsodor bennünket az élet és már csak akkor ocsúdunk fel, ha nagyobb a baj.

A házaspárok sokszor nem lépnek, amíg a kapcsolatukban felmerülő problémák komolyabbá nem válnak, ekkor pedig már vonakodnak elhinni, hogy a terápia működni fog. Nem ritka, hogy az egyik vagy mindkét fél a végsőkig elmegy, mielőtt segítséget kérne. Ahogyan az sem, hogy azzal a feltételezéssel érkeznek, hogy a terapeuta majd "megjavítja" a partnerüket.

Hogyan zajlik a terápia?

A párterápia az alapvető információk összegyűjtésével kezdődik, a résztvevőknek ki kell alakítani egy kölcsönös bizalmi légkört, illetve a terapeutának fel kell térképeznie a kapcsolat stresszforrásait, a konfliktusok jellegét, a felek viselkedési mintáit, erősségeiket, gyengeségeiket. Ahogyan a közös célkitűzés is alappillére a közös munkának.

A párterápiás folyamat magában foglalja a folyamatos tanulást, hogy megértsék egymás vágyait, kommunikációját, gondolatait és érzéseit, miközben empátiával és megértéssel viszonyulnak egymáshoz.

Abban is bátorítást kapnak, hogyan fejezzék ki pozitív érzéseiket, amelyek erősítik a bizalmat.

párterápia, párkapcsolat, párkapcsolati tréning

Melyek a leggyakoribb problémák, amellyel párterápiához fordulnak az érintettek?

Minden eset más és más, mégis vannak olyan gyakran előforduló, nagyobb volumenű problémák, amelyek feloldására önerőből már nincs esély, a terápiás megoldások viszont hatékonynak bizonyulhatnak.

Kommunikációs problémák

Az, hogy félreétjük egymást a leggyakoribb problémaforrás szinte minden párkapcsolatban. Előfordul, hogy nincs türelmünk meghallgatni a másikat, vagy csupán elképzeljük, mit gondolhat, ahelyett, hogy türelmesen, őszintén megbeszélnénk. Nagyon sok félreértés adódik abból, ha nem tudjuk jól kifejezni magunkat és emiatt elbeszélünk egymás mellett. Ha a fő problémaforrás a rossz kommunikáció, akkor terápiás körülmények között a felek megtanulhatják, hogyan beszéljenek egymással hatékonyan, a másik igényeinek is megfelelően.

Ha még nem eszkalálódott a konfliktus, de nap mint nap érzitek, hogy ebben elakadásotok van, a Gordon Módszerrel együttműködő, asszertív és a másik ember tiszteletén alapuló párkapcsolati kommunikációt tanulhattok.

Érzelmi távolság

Ha érzelmi távolság alakul ki a partnerek között akár az idő múlásával, akár egy stresszhelyzet miatt, az érzelmi fókuszú terápia segíthet abban, hogy azonosítsa a partnerek érzelmi szükségleteit, és azt, hogyan tudják ezt biztosítani az igényelt, biztos érzelmi bázist a másik számára.

Hűtlenség

A megcsalás és a félrelépések nagy terhet róhatnak a kapcsolatokra, de még ezekben az esetekben is helyrehozhatóak a házasságok. Kétségtelenül az ilyen helyzetekben

csak mindkét fél teljes elszántságával és szilárd, közös akarattal gyógyítható meg a házasság és a legtöbbször szükséges egy külső, objektív segítő szakember hozzá.

Intimitás problémák

Ahogy telnek az évek, előfordul, hogy már nem állnak olyan közel egymáshoz a párok, mint korábban; a köztük lévő kötelék meggyengült (vagy akár meg is szakadt).

Az ember vágyik arra, hogy közel érezze magát a társához, de ha egyre távolibbá válik, az valódi intimitáshiányt okozhat. A párterápia viszont segíthet újra összekapcsolódni.

Jelentős életesemények, traumák

Az élet állandóan változik és a nagy változások lehetnek jók vagy rosszak egyaránt. Ilyen életesemény lehet a gyermekvállalás, a házépítés vagy éppen egy jelentős karrierváltás. És bizony lehet kimondottan traumatikus, például egy szerettünk elvesztése.

Ezekkel a helyzetekkel, bár némelyik pozitív, mégis igen sok stressz jár. Amikor az életünk nagy fordulatokat vesz, és a stressz-szintünk megemelkedik, előfordulhat, hogy rossz kommunikációba és konfliktusba ütköznek a házastársak egymással.

Ennek oka lehet egymás félreértése vagy az eltérő nézetek: pl. a gyermekneveléssel kapcsolatban, esetleg az anyós-meny viszonyban kialakuló konfliktusok okán. Az anyós-meny konfliktus esetén az anyós részéről a gyermek elengedése lehet a kulcskérdés, amihez az Anyós suliban hatékony támogatást kaphatunk. De a mentálhigiénés szakemberek véleménye szerint

sokszor nem is az anyós van a fókuszban, hanem egyéb kapcsolati problémák húzódnak meg a háttérben.

Ezért ezek mélyebb átdolgozást igénylő helyzetek. A konfliktusmegoldási készségeket is el lehet sajátítani a párterápia során, ami előnyére válhat a kapcsolatnak.

párterápia, párkapcsolat, párkapcsolati tréning

A megelőzés: kapcsolódás közösségekhez

A megelőzésben sokat segíthet, ha kapcsolódunk valamelyik család- vagy házasközösséghez,

hiszen itt számos tapasztalattal gazdagodhatunk a sok család közösbe tett megküzdési startégiájából és nem érezzük úgy, hogy egyedül maradunk a problémáinkkal.

Jó lehetőség például a Schönstatt- vagy a MÉCS Családközösséghez való kapcsolódás, ami erősíti a házaspár szeretetkapcsolatát, segít karbantartani a házasságot.

Nagyszerű lehetőséget kínálnak programjaik, például a MÉCS Napok Házasoknak, melynek célja, hogy a házastársak őszintébb, meghittebb kapcsolatba kerüljenek önmagukkal, egymással és Istennel.

Ha még nem láttátok, szervezhettek pár közös filmnézős délutánt az 5 részes Családban maradva c. filmsorozattal, amely négy, kríziseken átjutott házaspár életébe enged bepillantást. Megosztják velünk személyes és praktikusan is használható tapasztalataikat, ezzel hitelesen átadva, hogy lássuk,

a nehézségek egyben lehetőségek is lehetnek a növekedésre, a kapcsolat erősítésére.

Talán az ő példájukon keresztül ti magatok is könnyebben megtalálhatjátok a megoldásaitokat. Vagy választhattok pl. a Házasság Hete programsorozat előadásaiból, pódiumbeszélgetéseiből, tanúságtételeiből, a lényeg mindig a közös döntés, a jobbítás szándéka.

Adjatok közös időt magatoknak!

Olykor kell egy olyan hét, ami megtöri a modern élet szabta gyorsuló ritmust; egy hét, amely során a házastársak ismét egymásra tudnak hangolódni, fel tudnak frissülni a megosztás és az imádság által. A Kána hetek alatt sok pár nyílik meg Jézus Krisztus jelenlétének befogadására. A Megújít-Lak önköltségi áron igénybevehető hétvégi házába szintén várják a házasságukban megújulni, feltöltődni vágyó házaspárokat egy hosszú hétvégére.

Ha nincs egy egész hét, csak egy hétvége szorítható ki a sodró lendületű mindennapokból, az újra egymásra találásért szívből ajánljuk a Házas Hétvégét, vagy éppen az E.N.D. Katolikus Házastársi Mozgalom programjait, ami az azonos életállapotú, szentségi házasságban élő házaspároknak kínál mankókat a mindennapok nehézségeinek és örömeinek közös megéléshez az Isten felé vezető úton. A mozgalom mind a kapcsolatok újjáépítésében, mind a rendszeres ápolásában segítséget nyújt.

párterápia, párkapcsolat, párkapcsolati tréning

Párkapcsolat-ápolás a hétköznapokban

Elérhetőek párkapcsolat erősítő tréningekre szakosodott szervezetek is, akik csoportos és egyéni műhelyeket tartanak, annak érdekében, hogy el se kelljen jutni a terápiáig, ilyenek például a KétIgen Alapítvány alkalmai is. Párkapcsolat-gazdagító műhelyeik a házasság “kopó alkatrészeinek” megújítására adnak gyakorlatias “szerviztippeket”.

Izgalmas, játékos és mindenképpen rendhagyó randilehetőséget alakítottak ki a Dunakanyarban is, ahol beküldik a párokat a “sűrűbe, hogy megerősödve találjanak újra egymásra. Hasonlóan játékos kedvű pároknak találta ki Bízd Rá Magad Szolgálat is az Élménytér házasságmegerősítő, -gazdagító programját. A házasság hetében nagyon sok kreatív, humoros kihívás elé állították már a párokat, ahol a résztvevők tudatosan megélhették azokat a változásokat, amelyek a nagy szerelem időszaka után elérkeznek minden párkapcsolatban, illetve segítséget kaphattak ahhoz, hogy mindig felizzítsák az összetalálkozáskor egyszer már lángra kapott szikrát.

Az Élménytér játékhoz kapcsolódó feladatsorok a https://bizdramagad.hu/cikkek_hirek rovatában az „Élménytér” szóra rákeresve ingyenesen hozzáférhetőek, bármikor és bárhonnan újrajátszhatóak.

Mindennapi konfliktusok feloldásai

Amikor még nincs baj, akkor érdemes cselekedni, hiszen idejekorán elébe mehetünk a nagyobb konfliktusoknak, sérüléseknek.

Az EFT párterápia Ölelj át! programjai elsősorban nem a krízisben lévő kapcsolatok “terápiáját” célozza, hanem a házasságban élők által mind ismert mindennapi konfliktusok, megfáradások közt együtt haladó házaspárok számára nyújt újfajta rátekintést, és új megoldási módokat a már oly sokszor elakadt vitákra, konfliktusokra. Ilyen formán nem terápiás, hanem preventív hangsúlyú lehetőség.

Ha nem csak középiskolás fokon akarod tanulni a boldogságot, neked való a szegedi Családegyetem! Sokoldalú és változatos lehetőséget biztosítanak mindazok számára, akik nyitottak arra, hogy családi kapcsolataikban tudatosan fejlődjenek.

párterápia, párkapcsolat, párkapcsolati tréning

Életünk kincsei: kapcsolataink

Kapcsolataink értékét újra és újra fel kell fedeznünk. Kapcsolataink életünk legfőbb kincsei közé tartoznak. Vágyunk arra, hogy párkapcsolatunkban jelen legyen az őszinteség és meghittség. Sokunknak ehhez hosszú utat kell bejárni. A párkapcsolati közös utunk egy-egy szakaszán segítheti továbbhaladásunkat, ha támogat minket egy útitárs, kísérő. Ezt szolgálják a Párbeszélgetés Programok.

A pár konfliktusa nem csak rájuk hat

Naivitás volna azt hinni, hogy a párkapcsolati konfliktusok csak a párra vannak hatással. Kihat elsősorban a gyermekekre, de a nagyobb család, sőt baráti társaságok dinamikáját is kibillentheti.

A pár- és családterápia segíthet a családon belüli konfliktusok feloldásában, amiben a bizalmi légkörben működő szakmai központok, segítik a párokat.

Ilyen például a budapesti Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ, a ferences Kilátó, vagy a debreceni Forrás Lelki Segítők Egyesülete és a váci MotiVÁCió Képzési Központ, akik családterápiás alkalmaikon óriási segítséget tudnak nyújtani a problémák megoldásaiban, krízishelyzetek megelőzésében.

Hit és a házasságmegtartás köteléke. De mi van, ha mégsem megy?

A szentségi házasság az Egyház tanítása szerint felbonthatatlan, azonban, ha olyan tények bizonyosodnak be, melyek a házasság megkötését érvénytelenítették volna, pl. a másik fél súlyos megtévesztése a házassági beleegyezés érdekében, úgy lehetőség van az egyházi bírósághoz fordulni, ahol lelkiismeretesen kivizsgálják, hogy a házasság érvényes-e, vagy eleve létre sem jött, azaz a házasságkötés eleve érvénytelen volt.

Sajnos előfordulhat, hogy minden küzdelem és szándék ellenére sem sikerül megtartani egy házasságot.

Az Emmáuel Közösség AVE kurzusa elvált, külön élő szülőknek szól, ha még friss, maximum 5-6 éven belüli a család széthullásának a sebe. Az AVE kurzus a talpra állás, "újratervezés" lehetőségét kínálja.

Azoknak szól, akik még nem látják, hogyan tovább a házastársuk nélkül, lehetnek-e még boldogok, mi lesz így a gyerekeikkel. Az AVE kurzus gyógyít és erőt ad a megbocsátáshoz, az újra önmagunkra és Jézusra találáshoz és segít a hit és önbecsülés megerősítésében.

Bárhol tart is a most a kapcsolatod, bármilyen kihívással is nézel éppen szembe a Bízd Rá Magad Szolgálat honlapján párkapcsolati témakörben is a támogató lehetőségek gazdag tárházát találod a preventív párkapcsolat-erősítő kurzusoktól, a házas közösségekbe való bekapcsolódási lehetőségeken át, akár a pár- és családterápiáig.

Bízd Rá Magad Te is!

Ha érdekel a párterápiás lehetőség, olvasd tovább cikkünket, melyből megtudhatod mikor érdemes belevágni és mi a menete: https://bizdramagad.hu/cikk/mikor-menjunk-parterapiara-

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: freepik.com
Szerző: Csabai Hajnalka

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#párkapcsolati tréning

Kapcsolódó támogató lehetőségek

KétIgen- Négybakancs párkapcsolat-gazdagító túra

KétIgen- Négybakancs párkapcsolat-gazdagító túra
Párkapcsolat-gazdagító túra, ha szeretnétek egy kicsit kizökkenni a hétköznapi mókuskerékből és új élményekkel gazdagodni. A túra során elgondolkodtató kérdések, feladatok segítségével beszélgethettek kettesben a kapcsolatotokról.

Segítő jelleg: párkapcsolat erősítő játék, tanösvény

Ajánljuk: szülőknek, pároknak, házasoknak, jegyeseknek

Elérhető: Nagymaros, folyamatosan

KétIgen Alapítvány

Érdekel

Antropos Pár- és családterápia

stat_minus_3
Antropos Pár- és családterápia
A család- és párterápia olyan terápiás segítség, mely során a fókuszban a családi működés, annak erőforrásai és elakadásai állnak. A családra, párra mint rendszerre tekint, ahol mindenki hatással van a másikra, ezen együttműködések, egymásra hatások eredménye a mindenki számára kielégítő működés, vagy az elakadás, működészavar.

Segítő jelleg: terápia

Ajánljuk: családoknak, pároknak, házasoknak

Elérhető: Budapest és környéke, csütörtökönként

Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ

Érdekel

CsaládEgyetem - A boldogság tanulható

CsaládEgyetem - A boldogság tanulható
A CsaládEgyetem sokszínű és gyakorlatias tudást nyújtó programjainak fő célja a családok egészséges működésének erősítése.

Segítő jelleg: családpasztoráció, előadás, workshop, párkapcsolat erősítő játék

Ajánljuk: szülőknek, pároknak, házasoknak, jegyeseknek, özvegyeknek, elváltaknak

Elérhető: Szeged-Csanádi Egyházmegye, alkalmanként

Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség - Családközpont

Érdekel

Gordon Módszer - Szülői Eredményességi Tréning

Gordon Módszer - Szülői Eredményességi Tréning
Akár egy totyogó, akár egy tinédzser szülője vagy, jól tudod, hogy szülőnek lenni komoly kihívás - olykor talán túlságosan is. Akárhogy is, a gyerekekhez nem érkezik kezelési útmutató. És attól, hogy szülő vagy, még nem feltétlenül fogsz mindent ösztönösen tudni.

Segítő jelleg: tanfolyam

Ajánljuk: szülőknek, nagymamáknak, nagypapáknak

Elérhető: országosan elérhető, folyamatosan

Gordon Kiadó Magyarország Kft.

Érdekel

Házasság Hete Mozgalom - Az elköteleződés ünnepe

stat_minus_3
Házasság Hete Mozgalom - Az elköteleződés ünnepe
A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat.

Segítő jelleg: előadás

Ajánljuk: pároknak, házasoknak, jegyeseknek

Elérhető: Országosan, Minden évben Bálint nap hete, de ezen túl éves szinten számos kapcsolódó program és kiadvány

Házasság Hete Mozgalom

Érdekel

Kána házas misszió - házas hét

Kána házas misszió - házas hét
A Kána misszió küldetése, hogy támogassák azokat, akik a házasságukat, családi életüket szilárd alapra kívánják helyezni. A Kána hét pihenésre és házastársi találkozásra szánt időt jelent.

Segítő jelleg: lelkigyakorlat

Ajánljuk: házasoknak

Elérhető: Bárhonnan lehet a programra jelentkezni, évente egyszer nyáron

Chemin Neuf Közösség

Érdekel

MÉCS Napok

stat_minus_3
MÉCS Napok
A katolikus MÉCS Családközösségek által szervezett programokra vallástól, felekezeti kötődéstől függetlenül szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne közelebb kerülni önmagához, embertársaihoz és Istenhez. A MÉCS Napok tanúságtételekből, elmélkedésből, beszélgetésből, imádságból álló, kétnapos lelki programok.A MÉCS Napok Fiataloknak című program abban segíti a részt vevő 16-30 éves fiatalokat, hogy jobb, őszintébb kapcsolatba kerüljenek önmagukkal, a családjukkal és Istennel.

Segítő jelleg: ima, lelkigyakorlat, tanúságtétel, lelki nap

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, családoknak, egyedülállóknak, házasoknak, papoknak, szerzeteseknek

Elérhető: Budapest, évente csak néhány előre meghirdetett alkalommal

MÉCS Egyesület

Érdekel

Magyar Schönstatti Családmozgalom

Magyar Schönstatti Családmozgalom
Családközösségeink a Szűzanya oltalma alatt, Kentenich atya lelkiségének szellemében, az organikus pedagógia jegyében útbaigazítást és támogatást biztosítanak a családoknak, elsősorban házastársi-párkapcsolati, gyereknevelési, valamint életvezetési kérdésekben.

Segítő jelleg: előadás, képzés, közösségépítés, közösségi támogatás, tábor, lelki nap, tanösvény

Ajánljuk: családoknak, házasoknak

Elérhető: Óbudavár, Budapest, Pécs, Sopron (a legnagyobb régióink), egész évben rendszeres jelleggel

Családok a Családért Egyesület

Érdekel

Házas Hétvége - Magyar Házas Hétvége Katolikus Lelkiségi Mozgalom

Házas Hétvége - Magyar Házas Hétvége Katolikus Lelkiségi Mozgalom
Azoknak a házaspároknak ajánljuk, akik kiegyensúlyozott kapcsolatban élnek, de szeretnék szorosabban, nagyobb tűzzel együtt élni az életüket.

Segítő jelleg: közösségépítés, közösségi támogatás, tréning

Ajánljuk: házasoknak

Elérhető: országosan, egész évben rendszeres jelleggel

Házas Hétvége Katolikus Alapítvány

Érdekel

Családban maradva segítő filmsorozat

stat_minus_3
Családban maradva segítő filmsorozat
Az 5 részes Családban maradva c. filmsorozat négy kríziseken átjutott házaspár életébe enged bepillantást. Megosztják velünk személyes és praktikusan is használható tapasztalataikat, ezzel hitelesen átadva, hogy a nehézségek lehetőségek is a növekedésre, a kapcsolat erősítésére. Kapaszkodókat is kaphatunk a film feldolgozásához, egyéni vagy csoportban történő megbeszéléséhez. Főbb témák: 1. beteg gyermek 2. kiégés-nagycsalád 3. gyermek elvesztése 4. meddőség-örökbefogadás 5. harmadik fél a házasságban

Segítő jelleg: film

Ajánljuk: pároknak, házasoknak, jegyeseknek, közösségeknek

Elérhető: online, folyamatosan

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Érdekel

EFT - Ölelj át! - párkapcsolat-gazdagító program

EFT - Ölelj át! - párkapcsolat-gazdagító program
A 8 alkalmas vagy hétvégi program célja, hogy segítséget nyújtson a pároknak a párkapcsolatuk javításában, erősítésében és folyamatos továbbfejlesztésében.

Segítő jelleg: párkapcsolati tréning

Ajánljuk: pároknak, házasoknak

Elérhető: országos, egész évben rendszeres jelleggel

Érzelem Fókuszú Család- és Párterápiás Alapítvány

Érdekel

Anyós suli - Menyek, Vejek sulija

Anyós suli - Menyek, Vejek sulija
Az Anyós sulit azzal a szándékkal alapították, hogy segítsék a családon belül a generációk szeretetteljes, békés együttélését. Céljuk az, hogy a fiatalabbak és idősebbek egyaránt bátran, szabadon és egymást támogatva tudják megélni, aktuális életfeladatukat.

Segítő jelleg: workshop

Ajánljuk: szülőknek, pároknak, házasoknak

Elérhető: előre egyeztetett igény szerinti helyen és időben, előre egyeztetett igény szerinti helyen és időben

Süttő Márta

Érdekel

Megújít-Lak - feltöltődés házaspároknak

Megújít-Lak - feltöltődés házaspároknak
A Megújít-Lakba házasságukban megújulni, feltöltődni vágyó házaspárokat várunk egy hosszú hétvégére önköltségi áron.

Segítő jelleg: lelkivezetés, szentségimádás

Ajánljuk: házasoknak

Elérhető: Bárhonnan lehet jelentkezni, tavasztól őszig

Egyházközségi Nővérek Társasága

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató